söndag 22 februari 2009

Kasvohalvaus


c.Sörensensistem
Kasvovyöhyketerapia auttaa tehokkaasti kun on kyse erilaisista sairauksista, fysiologisista, psyykkisistä sekä funktionaalisista vyöhykkeistä. Tavallisesti kehon eri alueet liitetään yhteen vyöhykkeiden avulla.
Esittelemme täällä kasvohalvauksen saaneen naisen, millaista terapia on sekä tulokset jotka on saavutettu kasvovyöhyke menetelmällä


Potilas, 41 v nainen, leikattiin päästä jotta saataisiin kasvain kuulohermosta (acoustic neurinom, hyvänlaatuinen kasvain pikkuaivon, pons ja aivorungon välissä) poistettua. Leikkaus tapahtui helmikuussa 2007, joka johti kasvohalvaukseen. Lääkäri sanoi ettei hermo vahingoittunut leikkauksessa, mutta hermo oli puudutettu ja sen pitäisi herätä uudelleen. Hänen oikeanpuolinen korvansa kuuroutui myös, koska kuulohermo, 8. kraniaalihermo, oli poistettu kokonaan.

Fysioterapia sekä kasvojen lihaksien kuntoutus aloitettiin heti kahdeksan viikon ajaksi, mutta tuloksetta. Parannus tapahtui hyvin hitaasti. Kesäkuun puolivaiheessa potilas lähti Hannek Van Baal's klinikalle Hollantiin, joka suorittaa Lone Sorensenin terapiaa. Silloin hänellä oli ollut oireita kasvohalvauksesta jo neljän kuukauden ajan. Hän ei pystynyt sulkemaan tai liikuttamaan silmäluomeansa, joten hänen corneansa kuivui ja hänen oli pakko suojella silmäänsä koko ajan muovilla. Hänen suupieli oli laskenut ja suu työntyi sivulle. Erityisesti hänen ollessa väsynyt teetti hänellä vaikeuksia puhua.
Hän ei ollut vielä silloin palannut takaisin työhönsä sairaanhoitajana.

Parannus puolen vuoden sisällä.
Terapeutti aloitti potilaan hoidon Lone Sorensen ohjauksien mukaisesti kasvovyöhyketerapiaa käyttäen. Jokainen vyöhyke kasvoissa analysoitiin perusteellisesti, jotta isoin häiriö eli deposiitti löydettäisiin. Se on myös vanhin toiminnallinen este ja siten ongelman syy. Sitä hoidettaessa vaikutus heijastuu myös kaikkiin muihin ongelmiin. Tällä kerta syy löydettiin hormonisysteemistä; tasapaino rauhasten, kudoksien, lihaksien ja tunteiden kesken oli häiriintynyt. Terapeutti antoi erikoishoidon tälle alueelle jotta tasapaino saataisiin palautettua, sekä akupisteille jotka säätävät ja stimuloivat energiavirran kasvoille ja keholle. Myös kaikki aivohermojen vyöhykkeet saivat erikoishoitoa. Lisäksi hän käytti tiettyjä hermopisteitä suulle ja silmille, seuraten menetelmää jonka Toht. Quoc Chau otti esille Vietnamissa juuri kasvojen hermopisteiden hoitoa varten.

Erittäin tärkeää on myös kasvojen lihaksien hieronta. Nyt käytettiin karttaa jonka Toht. Castillo Morales, Argentiina, on ottanut esille. Hän on tehnyt erittäin tärkeän työn, jossa hän on liittänyt aivojen toiminnat ja kasvojen lihaksien jännitystilat yhteen. Kartan avulla hän pystyy laukaisemaan lihaksien jännitystilan. Kaikki nämä ideat Lone Sorensen käytti kasvovyöhyketerapiassa josta syntyi siten kokonaisvaltainen terapiamuoto. Hän voi tarpeen mukaan käyttää jopa neljäätoista eri terapiamuotoa. Tässäkin tapauksessa käytettiin sarja akupisteitä erityisesti halvauksen hoitoa varten.

Hoito purkaa ylimääräisen jännitystilan samalla kun se antaa uskoa ja toivoa että edistystä on mahdollista saada aikaan, kun potilaat huomaavat eron. Tämäkin seikka on erittäin tärkeää hyvinvoinnin kannalta.

Hoito.
Jo ensimmäisen hoidon aikana hän tunsi eron kasvoissaan. Myös pieni lihas nenän alla liikkui. Hän oli hyvin väsynyt hoidon jälkeen, mutta samalla myös hyvin innoissaan.
Kahden seuraavan hoitokerran jälkeen hän kykeni liikuttamaan silmäkaareansa ja nostamaan nenänsä hiukan.
Neljännen hoidon jälkeen hän näki selkeämmin ja tunsi itsensä vahvemmaksi. Yksi syvällisempi lihas alkoi toimia jälleen.
Viidennen hoidon jälkeen hän sai enemmän energiaa, ja lihas silmän alla alkoi toimia. Nyt hän yritti tehdä työtä muutamia tuntia päivässä, jotta hän tuntisi rajansa. Hän kävi terapeuttinsa luona jonka piti purkaa kasvojen lihaksien jännitystila leikkauksen jälkeen, mutta tämä ei silloin voinut auttaa. Hän näki suuren eron sekä fyysisesti että mentaalisesti.
Kuudennen hoidon jälkeen hän osasi jakaa energiansa paremmin ja jo seitsemännen hoidon jälkeen hän tunsi itsensä hyvin rennoksi, ja hän kykeni melkein pistämään silmänsä kiinni. Hän näytti myös hyvin rennolta ja hän pystyi liikuttamaan kasvolihaksiaan koko ajan.

Seuraavien viikkojen aikana hän kävi työssään useammin ja tunsi itsensä vahvemmaksi. Jokaisen hoidon jälkeen hän tunsi eron: pistely ja "perhos-tuntuma" oikealla puolella kasvoissa silmän ja korvan ympäri. Hän pystyi myös kyynelehtimään jälleen.

Joulukuuhun 2007 saakka hän kävi joka viikko terapeutin luona, ja jokaisella kerralla hän toipui vähän. Hän pystyi saamaan kehon ilmeitä aikaan, jonka lisäksi leuka-alue sekä kasvojen alaosa oli kiinteämpi. Otsan alue oli kokonaan liikkumaton ennen tätä, mutta nyt hän pystyi tuntemaan lihasliikkeitä myös otsassaan.

Hän sai jälleen normaalin elämän. Tämä oli joulukuussa, yhdeksännentoista hoitokerran jälkeen.

2008 aikana hän työskenteli yhä enemmän, yhtä lailla kuin hänen työtoverinsakin. Hän jatkoi hoitoaan, mutta nyt joka toinen viikko. Parannusta jatkui edelleen, mutta hitaammin.

Maaliskuussa hän kävi neurologinsa luona joka oli erittäin yllättynyt kun näki potilaansa edistykset, vielä melkein vuoden kuluttua leikkauksesta.

Lähteet:
http://www.castillomoralesvereinigung.de/Castillodata/English/Konzept.html
11th. Newsletter of GLOBAL FACIAL NETWORK
Sep 2008
How to treat Facial Paralyse
Case of Facial Paralyse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar