fredag 20 februari 2009

Ansiktsförlamning

Ansiktszonterapi fungerar effektivt vid olika patologier, i fysiska, psykiska och funktionella zoner, som generellt kombinerar olika områden i kroppen.
Här presenterar vi en fallstudie av en patient med ansiktsförlamning, med behandlingar och resultat som uppnåtts med ansiktszonterapi.
c. sörensensistem.

Patienten är en 41 årig kvinna som opererades i huvudet för att få bort ett neurinom på hörselnerven (acoustic neurinom är en tumör mellan cerebellum, pons och hjärnstammen). Efter operationen i februari 2007 fick hon ansiktsförlamning. Neurologen sade att det inte skett någon skada, men att nerven var domnad och måste vakna upp igen. Dessutom blev hon döv på högra örat eftersom den 8de kranial nerven helt hade tagits bort.
Fysioterapi och rehabilitering av ansiktsmuskulaturen gjord under åtta veckor hade ingen effekt. Återhämtningen gick mycket sakta. I mitten av juni for patienten till Hannek Van Baal's klinik i Holland, instruktör för Lone Sorensen, för en behandling. Hon hade vid den tiden i fyra månader haft symptom på ansiktsförlamning; högra ögat blinkade ejoch gick inte att slutas. Därför torkade hennes hornhinna ut och hon var tvungen att skydda sitt öga med plast konstant. Hennes mun hängde sned och speciellt då hon var trött hade hon svårt att tala.
Hon hade ännu inte återgått till sitt arbete som sjuksköterska.

Metoden
Under ledning av Lone Sörensen började terapeuten arbeta med patienten med en behandling baserad på ansiktszonterapi. Alla zoner i hennes ansikte djupanalyserades för att diagnosticera den största deponeringen/hårdheten, vilken är den äldsta blockaden och därför orsaken till besvären. Då deponeringen behandlas har det effekt på alla problem, eftersom de alla är beroende av den äldsta blockeringen. Patientens största deponering låg i hormonsystemet; balansen mellan körtlarna, vävnaderna, musklerna och känslorna var störd. Terapeuten gav denna zon extra uppmärksamhet för att få den i balans med de andra områdena, samt till akupunkterna som reglerar och stimulerar energiflödet till ansiktet och till kroppen. Också zonerna till alla kranialnerver behandlades.
Vidare stimulerade hon specifika nervpunkter för munnen och ögonen, enligt en metod av dr. Quoc Chau, Vietnam.
Också massage av alla ansiktsmuskler är mycket viktig. Här användes en karta av dr. Castillo Morales, Argentina, som gjorde ett monumentalt arbete med länka ihop spänningar i ansiktsmuskulaturen med hjärnfunktion. Att använda denna karta hjälper till att avspänna musklerna. Alla dessa influenser har Lone Sörensen omvandlat till ansiktszonterapi, som är en holistisk behandling. Hennes metod kombinerar upp till fjorton olika metoder i ansiktszonterapi, och de används olika beroende på patologi. I detta fall inkluderades en kombination av akupunkter för att specifikt behandla förlamningen.
Behandlingen ger en avslappning till patienten och samtidigt hopp om att det är möjligt att få en ändring. Detta har en stor betydelse för hennes/hans välbefinnande.

Återställd inom ett halvt år
Redan under första behandlingen hade hon en känsla av förändring i ansiktet. Och faktiskt rörde sig en muskel vid näsan. Hon var mycket trött efter behandlingen, men också mycket entusiastisk.
Efter följande två behandlingar kunde hon röra en muskel till ögonbrynet och hon kunde rynka på näsan en aning.
Efter fjärde behandlingen kunde hon se klarare och hon kände sig mera fylld av energi. En djupare belägen muskel arbetade igen.
Efter femte behandlingen fick hon mera energi och en muskel strax under ögat började arbeta. Hon prövade på att arbeta några timmar per dag, för att se hur mycket hon orkade. Hon besökte också sin terapeut för rehablitering av ansiktsmuskulaturen, och hon såg en stor skillnad både fysiskt och mentalt.
Efter sjätte behandlingen kunde hon bättre fördela sin energi, och igen efter sjunde behandlingen kände hon sig mycket avslappnad och hon kunde nästan sluta sitt öga. Hon såg mera avspänd ut och kunde röra sina ansiktsmuskler hela tiden.
Under de följande veckorna fick hon allt mera kraft. Hon kunde känna effekterna efter varje behandling; pickningar och "fjärilskänsla" i hennes högra ansiktshalva runt ögon och öron. Och hon kunde bilda tårar igen.
Fram till december 2007 kom hon varje vecka och alla gånger skedde förändringar. Hon blev fastare i ansiktsmusklerna och tom. några muskler i pannan rörde sig. De hade inte alls gått att röra innan behandlingarna. Hon fick ett normalt liv igen.

Efter nitton behandlingar.
2008 arbetade hon allt mera, precis som sina kolleger. Hon fortsatte sina behandlingar, men nu varannan vecka. Ännu skedde förändringar, men inte så snabbt. I mars besökte hon sin neurolog, som blev mycket förvånad över hennes framsteg ännu ett år efter operationen.

Litteratur:
11th. Newsletter of GLOBAL FACIAL NETWORK
Sep 2008
How to treat Facial Paralyse
Case of Facial Paralyse

Hänvisning till länkar och bilder fån den engelska versionen nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar